Te lang in een gesloten instelling

Deze maand gaat het over Maria. Voor Maria is er geen plek in een open instelling. Daarom moet zij langer in een gesloten instelling blijven.

Maria is 14 jaar. Ze heeft thuis veel vervelende dingen meegemaakt. Nu zit Maria op een gesloten afdeling van een GGZ-instelling. Ze wilde niet meer leven. Na een tijd vindt haar behandelaar dat ze naar een open instelling kan. Daar kan Maria verder behandeling krijgen voor de trauma’s die ze heeft. Maar er is geen plek. De behandelaar roept de hulp in van de kinderombudsman. Hij maakt zich zorgen dat als Maria te lang op de gesloten afdeling blijft, dat een negatief effect zal hebben op de positieve ontwikkeling die zij doormaakt.

De medewerker van de kinderombudsman neemt contact op met het zorgbemiddelingsteam. Binnen dit team zoeken jeugdhulpaanbieders, jeugdbescherming en gemeenten gezamenlijk naar passende gespecialiseerde jeugdhulp voor kinderen in Rotterdam Rijnmond. Een week later verhuist Maria naar een open instelling!

Met welke vragen kan je bij de kinderombudsman terecht en wat doet de kinderombudsman daarmee? Elke maand vind je hier een voorbeeld van de vragen en klachten die de kinderombudsman krijgt en probeert op te lossen.

*Vanwege de privacy gebruiken we een zelfverzonnen naam.